Vi hanterar alla typer av tryck

Vi hanterar alla typer av tryck och kommer gärna med råd och tips på hur du kan märka upp ditt produktval på bästa sätt. Du har säkert själv en idé hur du önskar att slutresultatet ska bli. Det kan som exempel vara kostnadseffektivt, enkelt, stilrent, uppseendeväckande eller exklusivt.

Så skriv gärna till oss vilken typ av produkt du önskar få märkt med logo, text eller budskap så ger vi dig förlag utifrån dina önskemål. Du når oss på info@me-produkter.com

Tryckmetoder - en enkel ordlista

Screentryck
En väldigt vanlig tryckmetod där vi direkttrycker på kläder. Den har fått sitt namn på ramarna/schablonerna som man använder när man trycker. I detta fall stryker man på en färg i taget och låter det mellantorka mellan varje färg. Blir ett väldigt snyggt slutresultat.

Transfertryck
Transfer är vanligt på bland annat klubbkläder och arbetskläder. I detta fall trycker man motivet på en bärare likt en dekal för att sedan placera det på ytan man tänkt trycka och sen värmer/pressar man på motivet. Denna metod har utvecklats rejält under sista årtiondena och går numera att få reflekterande, stretchigt, digitalttryckt, CMYK tryckt mm.

Brodyr
Som det låter så skapar man först ett brodyrkort digitalt. Sen broderar man direkt på önskad yta där motivet ska in. Sen går det givetvis att brodera på märken, lappar eller annat som sen sys på produkten/plagget. Vi gör även 3D brodyrer, alltså sådana brodyrer som du ser står ut en bit.

Gravyr/Lasergravyr
Lasermärkning är mijövänligt då ingen färg används. Även om färgerna för tryck idag är väldigt miljövänliga. Vi kan lasergravera på dom flesta material idag men fortfarande är det vanligast på metall eller trä. Att tänka på är att färgen som gravyren får är färgen som materialet har.

Tampotryck
Vanligaste tryckmetoden för att trycka på hårda produkter. Enkelt beskrivet så tar en silikonkudde (kliché) upp färg och sen stämplar dit den på exempelvis pennan. Varje färg trycks separat då klichén behöver bytas ut för nästa tryckfärg.

Folietryck
Här finns det massor av olika folier för olika effekter. Vi trycker upp produkter då och då med denna metod men det vanligast förekommande är när vi folierar bilar. Även skyltfönster och skyltar är nästan uteslutande folierade.

Digitaltryck
Enkelt beskrivet är detta samma metod som att skriva ut på skrivaren på kontoret. Vanligtvis digitaltrycker man på en transfer (se ovan) och sen applicerar trycket. Vid några specifika tillfällen fungerar det också att digitaltrycka direkt.

Sublimeringstryck
Denna metod kräver att plagget har minst 50% polyester i sig. Metoden betyder att man i princip "skjuter in färgen i plagget" så att trycket ligger inne i tyget. Detta blir alltså mer långlivat då det inte likt exempelvis transfertryck ligger på ytan. Vanligt förekommande plagg är exempelvis fotbollströjor, multiwear mm. Med denna metod är det också enkelt och snyggt att återskapa bilder och illustrationer på plagg.

Embossing och Debossing - prägling
Vid embossing framträder motivet upphöjt. Vid debossing så framträder sålunda motivet nersänkt. Ingen tryckfärg då detta är en prägling av produkten. Vanligtvis gör man detta på skinn eller pappersprodukter.

Miljöfärg
Färgerna har blivit betydligt mycket mer miljövänliga idag enligt rådande lagar och regler. Som ett exempel kan vi idag inte screentrycka paraplyer då färgen inte fäster. Det gjorde den för 15år sedan.

Sväll, puff och annat specialtryck
Idag kan du få tryck i tyg, svällande tryck, tryck som innehåller lite stenar för en grov yta, guldtryck eller annat special. Tvåkomponentsfärg som blandas för att trycka på känsliga material mm. Det finns alltså även fördjupningar och specialvarianter som vi gjort via partners för att hjälpa kunder.

Tryckunderlag - eps
Allt som oftast kommer vi att kräva en fil i eps format som är vektoriserad. Det innebär att den är uppbyggd i kurvor istället för i pixlar (punkter). Detta gör att oberoende hur stort vi drar upp eller ner motivet så behåller den sin skärpa. Detta för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Typsnitt
En PDF eller annat filformat byter typsnitt om din mottagare som öppnar filen inte har samma typsnitt på sin dator. Därav gör man ofta även dessa som vektor (se ovan) så slipper man få ett slutresultat som inte motsvarar förväntningarna.

PMS Pantone kod - CMYK/RGB
Detta är olika standarder på hur en färg ska se ut. CMYK/RGB används allt som oftast på rena papperstryckerier. PMS/Pantone på nästan alla produkter som vi trycker. PMS C är coated (blank) färg som vi går efter i ca 95% av fallen, alltså när ni ska ha logo på kläder eller produkter. PMS U är uncoated (matt) som används tex på vissa papperskassar som inte är laminerade.

Schablon
Ram för screentryck för 1 färg. 2-färgstryck = 2 schabloner o s v

Intag
När vi tryckt din produkt så sparar vi tryckmallar/brodyrkort mm. Den kostnaden är för att sätta upp maskinerna, ta fram färger mm.

Färgbyte
Om du som exempel vill använda samma motiv på en svart och en vit t-shirt så behöver vi byta färg på trycket från vitt till svart. Då tillkommer ett färgbyte.

Påvärmning
I många fall ligger vi på lager med transfertryck åt våra kunder. Då kan dessa kunder komma förbi och köpa enstaka produkter. Då tar vi fram transfertrycken från lagret och värmer på dessa på plats.

Produkter med tryck
Som ni märker så löser vi det mesta. För att du ska vara säker så bör du köpa produkten via oss också. Du kommer då alltid att få en billigare lösning för totalbeloppet men det gör också att vi kan garantera hela leveransen. Ibland får vi som exempel in plagg som kan vara silikonbehandlade vilket gör att tryck inte fäster. Det finns även många andra tråkiga exempel på detta tyvärr, sånt vi inte kan råda över. Så slå en signal eller maila oss för råd och tips.




**Korrektur för godkännande - din säkerhet**

Vi skickar alltid ut ett korrektur för godkännande innan vi sätter igång produktionen. Detta är din säkerhet så att du verkligen vet vad du kan förvänta dig när produkterna anländer.

Vi hjälper ofta också till med skisser/idéer om det behövs. Kanske vill du att vi krackelerar logon (gör den lite retro) eller lägger till budskap. Blandar tryckmetoder för att skapa effekt.

Som du märker är möjligheterna många.


Kontakt gällande tryck

Info@me-produkter.com
Ingen fråga är för dum för oss så här är det fritt fram. Vi lever under devisen att allt är möjligt.